Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Ødum


Lørdag den 20. juni besøgte Kultur på Hjul Ødum. En dag med både gode historier, kreativitet, god musik og ikke mindst fremragende vejr!

Dagens program gav masser af oplevelser for deltagerne – også de ”gamle” byboere fik ny viden om deres by.Deltagerne stiftede bekendtskab med Christian Jensen Mørup, som var Ødum og Nørrejyllands Bernini. I hvert fald var han bygherre, arkitekt og ingeniør på en lang række op- og tilbygninger i det Nørrejyske – bl.a. det gamle rådhus i Randers, Århus Katedralskole og Bistrup Gods. Privat boede han i Ødum – et fantastisk knudepunkt for hans mange opgaver.Vandringen gav et fint indblik i Ødum før og nu, havevandring og et kig til det gamle kæmner-hus fra dengang den offentlige administration i sandhed var decentral. I kirken blev deltagerne overraskede, da trompetens smukke toner pludselig lød ud over deltagerne. Og ikke mange vidste, at byens er hjemsted for en samling skinnende Massey-Ferguson-traktorer i tip top stand.Ved vandringens afslutning blev der smagt på jordbær uden for byens naturlige samlingssted – den gamle brugsforening, som nu er OK-station og stadig er knudepunkt for folk fra nær og fjern.  Og så havde Pernille en sidste overraskelse i ærmet – deltagene blev hentet af en hestetrukket karet og kørt til Ødum-Engholm, hvor frokosten stod klar.På den efterfølgende kunstworkshop tog deltagerne H. C. Andersens arv til sig og gav sig i kast med at tegne det sete. Opgaven blev tilgået med imponerende engagement og mesterligt dirigeret af billedkunstner Jens Rune Gissel, som stod for workshoppen. Tegningerne udstilles i en periode i Ødums Forsamlingshus.Anders Graae har sat tekst og melodi til byen, som nu har fået sin helt egen sang baseret på input fra byens borgere. Sangen blev uropført som en pragtfuld afslutning på arrangementet, hvor Anders også gav smagsprøver på sin musik.Med Kultur på Hjul har deltagerne opdaget eller genopdaget den by, de bor i, ved at se, lytte, smage og lugte. Og utroligt nok i en lille by med 350 indbyggere, så man kan alligevel møde nye mennesker ved denne type af arrangementer.

Foto: Favrskov Kommune

Ødum er en landsby med ca. 350 indbyggere. Landsbyen ligger NNV for Aarhus og har ca. 20 km. til både Randers og Aarhus. Ødum er delt op i 2. Der er “Bette Ødum” og så Ødum by. “Bette Ødum” er det første man kommer til efter motorvejen og ind mod kirken. Navnet “Bette Ødum” stammer fra dengang der begyndte at skyde huse om i området uden for Ødum omkring 1940.

Ødum Kirke er fra 1100- tallet og er en af de største landsbykirker i Århus Stift. Fra kirken kan man se til Spørring, som ligger 2 km. væk. Siden slutningen af 1800tallet og frem til begyndelsen af 1960’erne var der købmandsbutik i Ødum. I 1894 bestod byen udover købmanden af tre gårde, kirke, skole, mejeri, teglværk og 5 – 6 huse.

Ødum forsamlingshus har været en af de mange små skoler som man kaldte rytterskoler, den blev bygget i 1720 og fungerede som skole, frem til 1963. Den bygning, vi kender i dag, er fra 1888, hvor den første skole blev revet ned. I 1963 lukkede skolen, da skolerne i den gamle Ødum-Hadbjerg Kommune blev samlet i Hadbjerg og siden hen har det fungeret som forsamlingshus. Den sal man fester i i dag er den gamle gymnastiksal.

Omkring hovedvejskrydset, og hovedvejen gennem Ødum, er der gennem det sidste halve århundrede sket en stor udvikling, fra et fåtal af biler gennem krydset, til biler i tusindtal hver dag. Hovedvejen blev udvidet i 1956 da trafikken var blevet så meget større, at den gamle tosporede vej ikke længere kunne klare presset. På det tidspunkt var der ikke indført fartbegrænsning i Danmark, og bilerne kom gennem Ødum med meget høj hastighed med utrolig mange ulykker til følge.  I 1998 blev krydset lysreguleret

OK-tanken ligger ved krydset. Den er i Ødum bedre kendt som den gamle brugsforening i Ødum. I 1983 begyndte nær-brugstanken at vinde indpas, og Ødum Brugs blev en af de første, af de 200 brugser i Danmark, som blev ændret til Nærbrugs. Samtidig skiftede Brugsen olieleverandør, og Esso blev udskiftet med OK og blev også nu med selvbetjening.

Invitation til vandring i Ødum

Kl. 9.45-12 Byvandring ved kulturformidler Pernille Helberg Stentoft
Kl. 13-15 Workshop ved kunstner Jens Rune Gissel
Kl. 16-16.30 Fernisering og koncert med sangskriver Anders Graae (åben for alle)


Ødum Forsamlingshus
Ødum Torv 2
Ødum
8370 Hadsten