Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Besser


Flere gode steder til Besser
Workshop med arkitekt Sidsel Effersøe i Besser forsamlingshus d. 8. oktober 2016

Det var en efterårsdag, det havde regnet fra morgenstunden, nu tog solen over, der var blevet serveret overdådige snitter, øl og vand, sunget Besser-sange, ryddet af bordet, lagt papirsdug på.
Nu kom Sidsel på banen, hun fortalte om, hvad efterdagen skulle gå med.

Opgaven var, at deltagerne skulle bygge noget nyt til deres by, til Besser. Bygge noget, der mangler i Besser, noget man godt kunne tænke sig, noget som ville være godt at have i nærheden, noget man kunne drømme om.

Allerede da Sidsel havde introduceret den overordnede idé, begyndte folk at snakke, en stille summen bredte sig, hvad kunne du tænke dig i Besser, hvad mangler vi, jeg synes…
Opgaven var desuden at forholde sig til en ganske bestemt skala, nemlig skalalen 1:87. Denne skala er der især en i byen, der kender rigtig godt i forvejen, nemlig Jens Aage, som har et fantastisk landskab med modeltog i netop denne skala. Inspirationen kom således fra ham.

Sidsel præsenterede begreber som lys, kontrast, konstruktion, ornamentik og materialer, og netop materialerne til dagens workshop var lagt frem på forsamlingshusets scene, lige til at gå på opdagelse i. Der var forskellige slags karton, perler, piberensere, gennemsigtige plastplader og –stænger, kunstigt mos, sirligt bølgepap og limpistoler på bordene foruden en serie af små bitte menneskefigurer i skalaen 1:87. Et eldorado.

Først var der snak mellem bordherrer og – damer, udveksling af ideer, nogen ville arbejde sammen. Nogle skitserede og målte op. Andre gik direkte i gang med at bygge, lod byggeriet forme sig undervejs. Andre igen lod sig inspirere af materialet, et gult ark med gule huller, fx., hvad kunne det blive til?

Det blev til en overdækket udendørs scene, et væksthus, en svømmehal med glastag og udsigt, endnu et væksthus, et overdækket sted til udendørs aktiviteter, et fælles arbejdsbord, et højt fortællested, et aktivitetshus med billardbord, sirlige træer og mere til. Dertil kom ideer om, hvor byggerierne skulle ligge. Og tanker om, hvad der ellers kunne gøres i byen, fx var der en, der snakkede om, at der kunne trænge til at blive renset op i gadekæret. Og der var en, der var ganske ferm til at folde servietter.

Workshoppen sluttede med, at alle præsenterede deres ideer og fik ord med på vejen af Sidsel. Der blev klappet, Sidsel fik ros, det havde været spændende, nogen kunne næsten ikke løsrive sig, der limpistolerne til slut blev slukket.

Nu kan alle byggerierne beundres hos Søster sidevind: Kom og kig.
Og de små figurer i skalaen 1:87, som står mellem byggerierne – de skal naturligvis hjem til Jens Aage, når udstillingen er slut.